dijous, 26 d’abril del 2012

La distribució de la meva aula


Un dia a classe vam estar reflexionant sobre com és, per nosaltres, la millor distribució d'una aula i vam dibuixar-ho en un full. Ho vam fer a principis de l'assignatura perquè al final d'aquesta ho tornarem a fer per veure si hem canviat d'idees o seguim pensant el mateix. 

Distribució en forma de U
 Jo vaig fer la distribució en forma de U, és a dir vaig dibuixar les taules col·locades en forma de U i la taula del mestre  tancant la  U. Però des del dia que vaig dibuixar aquesta distribució a ara, ja he canviat d’opinió degut a que he experimentat estar en una classe amb la distribució de U i no m’agrada. Per això he modificat la meva aula ideal i he dissenyat la que es veu en aquest dibuix .La meva aula ideal està distribuïda de tal manera que el mestre deixa de ser el centre d’atenció , com passava a les aules tradicionals on tots els nens miraven al mestre, i els nens estan asseguts en taules de quatre per tal de cooperar i treballar en equip. És per això que he fet agrupacions de taules ja que crec que treballar en grup ajudant-se els uns als altres és la millor manera d’aprendre. A més a més, per molt que la taula del mestre estigui col·locada a la part superior de la classe, no hi ha cap jerarquia ja que la taula només és un suport però el mestre anirà voltant per totes les taules ajudant i guiant els nens en el seu procés d’aprenentatge.
La distribució ideal

Aquesta distribució té una altre avantatge i és que les taules es poden moure i re agrupar sempre que es vulgui ja que no són fixes. Per tant, si s’ha de fer alguna activitat que requereixin més espai es poden moure les taules i cadires.

M’agrada més aquesta distribució que la de la forma de U ja que vaig estar en una aula de primer de primària on hi havia aquesta distribució i em va agradar molt tant el paper dels nens a l’hora de treballar en equip com el del mestre fent de guia.

 Per acabar, he de dir que penso que no hi ha distribució perfecte ja que tot depèn de com treballem a l’aula com a mestres i quina pedagogia apliquem. Pot ser que l’aula estigui distribuïda tradicionalment però que la metodologia de les classes sigui totalment activa o que sigui una aula molt moderna i que aparenti el treball en equip i la creativitat dels nens però que no sigui així i el mestre sigui el “sabelotodo” que explica als nens i aquests siguin agents passius de l’aprenentatge. 
Disseny d'aula tradicional

 No obstant, una disseny alegre amb molts colors, espaiosa, amb una bona ventilació a l’exterior i vistes a la natura és, per mi, ideal per a un bon clima de pau, tranquil·litat i felicitat. No sé fins quin punt ens afecta estar en una aula on cap d’aquest factor està present, però jo defenso que una aula trista sense natura, ni ventilació treu les ganes a l’alumne de quedar-s’hi a aprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada