dimecres, 2 de maig del 2012

UNITATS DIDÀCTIQUES I AVALUACIÓ

Fomentem el reciclatge!

 La salut de la terra està en mans de tots i totes! Reciclem!


En aquesta assignatura hem de fer un treball que consisteix en crear una Unitat Didàctica grupal. Per això, per practicar i veure més clar el que haurem de fer, en Martí ens va proposar elaborar una Unitat Didàctica a grans trets -de manera esquematitzada i enmarcada en un requadre- amb altres companys. 

Però...què és una UD? Doncs segons els meus coneixements i amb les meves paraules, és un contingut didàctic d'un tema el qual s'adapta a l'etapa d'ensenyament en la que es vol treballar. És un projecte   amb unes característiques específiques  ( títol, justificació de la unitat, àrea/àrees, grup classe, durada,  període, competències bàsiques, objectius d'aprenentatge, continguts, criteris d'avaluació, metodologia i activitats d'ensenyament-aprenentatge i d'avaluació) que es centra l'ensenyament-aprenentatge d'un tema en concret. 

El meu grup i jo vam fer una UD sobre l'ecologisme i el reciclatge. Vam dedicar una sessió a fer aquesta activitat en grups i a corregir/ampliar/aprobar la UD d'un altre grup. La idea era aprendre a fer la tasca i ser crítics amb els altres companys. Avui ens hem tornat a ajuntar aquests mateixos grups i , amb les anotacions de altres companys i d'en Martí, hem hagut d'explicar davant de la classe ,a grans trets, quina era la nostre UD , però sobretot quins havien estat els nostres pros i contres, els punts positius i negatius de la nostre Unitat Didàctica. És a dir, ser crítics amb nosaltres mateixos. Trobo bé la idea de comentar la feina d'altres companys ja que així aprenem a ser crítics, cosa importantíssima per la vida mateixa. Si no som crítics amb nosaltres mateixos, no podem avançar, i de la mateixa manera, hem d'acceptar les crítiques constructives dels demés.

També hem començat a parlar de l'Avaluació i hem fet una activitat "d'iniciació" que consistia en fer una pluja d'idees sobre el perquè servia l'Avaluació i tot el que creiem /sabiem sobre aquesta. Aquesta tasca l'hem fet per grups també en sis minuts treballant en equip. Penso que hem fet aquesta activitat a mode d'inici al tema de l'Avaluació , per saber què sabem, què no sabem o ,en altres paraules, els coneixements previs que tenim sobre el tema.

Per acabar la classe el professor ens ha llegit dos textos molt interessants que pròximament penjaré perquè tothom pugui accedir-hi. Un dels textos era una crítica al sistema educatiu on deixava clar les contradiccions d'aquest com ara : es pretén que els alumnes aprenguin les llengües sense usar-les. Fets que malauradament segueixen presents en el nostre sistema educatiu. Per sort, som conscients que aquest sistema no és adequat ,ja que no encaixa amb les necessitats de la nova societat, i podem contribuir a canviar-lo. O millor dit, HEM  de canviar-lo! Hem de trencar d'una vegada per totes amb el model tradicional a les aules que tant costa de marxar! Hem de canviar tots el xip i  no tenir por a innovar! L'ensenyament no ha de ser unidireccional! El mestre ha de ser un més, un guia! L'educació ha de fer que els alumnes acabin tenint coneixements i sobretot sabent com i on trobar més coneixements pel seu propi compte! Ha de fer créixer persones creatives i amb esperit crític, no robots! Ha de motivar als alumnes perquè ells siguin els qui vulguin aprendre i no ho vegin com una tasca feixuga! Ha de donar les mateixes oportunitats per tothom per a poder transformar un món de desigualtats a un més d'igualitari! 

S'han de canviar moltes coses, però no només hem de reconèixe-ho, hem de saber i creure que es poden canviar! I tots hem de tenir clar que: "NO HAY FUTURO SIN EDUCACIÓN DE CALIDAD". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada